Risk Analizi

RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Sistematik   metotlarla  çalışma  ortamı,  şartları ya da  çevrede  var   olan  olası tehlikeleri   ve riskleri  belirlemek ve  gerekli tedbirleri almak için yapılan   çalışmaların  bütünüdür.
Tespit edilen riskler – Tedbirler = Kabul edilebilir riskler
TEHLİKE
Çalışma çevresinin fiziki kusurları ve insanların  hatalı davranışları gibi, çalışma ortam ve şartlarında var olan, ya da dışarıdan gelebilecek kapsamı belirlenmemiş, maruz kimselere,  işyerine  ve   çevreye   zarar   yada  hasar verme potansiyelidir. Tehlikelerden kaynaklanan bir olayın,  meydana gelme ihtimali  ile zarar verme derecesinin  bir bileşkesidir.
RİSK ANALİZİ
-Çalışanları etkileyebilecek tüm tehlikeleri ve riskleri tespit ederek işyerindeki olası tehlikeler ve alınacak tedbirleri belirlemek.
-İşyerinde kullanılacak iş ekipmanları ve kimyasal maddelerin seçiminde olası riskleri tespit etmek ve gerekli önlemlerin alınmasına rehberlik etmek. Risk analizi prosesinden sonra yazılı prosedür ve politikaların oluşmasını yada mevcut dokümanların geliştirilmesini sağlamak.
-İşyerindeki gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak verilerin kaydedilmesini, sonuçların izlenmesini ve ölçülmesini sağlamak
-İşyeri yönetiminin ve çalışanlarının riskler ve güvenlik tedbirleri konularında bilgi sahibi olmalarını varsa yanlış uygulamaları düzeltmeyi sağlamak.
-İşyerindeki yanlış güvenlik tedbirlerini ve/ veya yanlış güvenlik bilincini tespit etmek ve gerekli düzeltmeleri gerçekleştirerek en doğru yapıya kavuşturmak.
-İşyerinde yasal yükümlülükler ve İSG politikası çerçevesinde tahammül edilebilir düzeye indirilmiş risk ile çalışılmasını sağlamak.
-Değerlendirilen riskler sonucu gerekli kişisel koruyucu ve  donanımları belirleyerek, çalışanların sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeylerini yükseltmek.
-Yapılan Risk Analizi çalışmaları sonucunda işverenlere ve çalışanlara Tehlike ve Risk Değerlendirmesi Eğitimi vermek.İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Madde 5

İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Madde 12

(1)Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.
(2) Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünüetkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir.
a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması.
b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve ekipmanlarda değişiklikler meydana gelmesi.
c) Üretim yönteminde değişiklikler olması.
ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala olay meydana gelmesi.
d) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması.
e) Çalışma ortamı ölçümü ve sağlık gözetim sonuçlarına göre gerekli görülmesi.
f) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması.

Üniversitemizin tüm akademik ve idari birimleri için Risk Değerlendirme Raporları hazırlanmaktadır.